Ο κ.Αγαθάγγελος σημείωσε πως όλοι εμείς που αυτές τις ημέρες ζούμε το θαύμα της Αγίας Βαρβάρας, «αλλά και όλοι αυτοί που μπορεί να αρνούνται και να αμφισβητούν, όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια. Η αλήθεια και η ζωή είναι Χριστός», τονίζοντας με έμφαση πως ακόμα και πίσω από την άρνηση και την αμφισβήτηση βλέπει κανείς το χέρι του Θεού και την αναζήτηση της αλήθειας. 

«Έτσι μεγαλώσαμε, έτσι μάθαμε, έτσι διδαχθήκαμε, έτσι συγκινούμαστε, έτσι μιλάει ο Θεός μέσα μας» είπε ο Επίσκοπος Φαναρίου υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ένας λαός που δοκιμάζεται. Οι άνθρωποι θέλουν πνευματικά ερείσματα, θέλουν πρότυπα». Άνθρωποι κάθε ηλικίας προστρέχουν στη Χάρη της Αγίας και έτσι «ο άνθρωπος παίρνει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα». 

Ο Θεοφιλέστατος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Ιερό Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας θα μεταφερθεί αύριο Παρασκευή στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: «Εάν το Ιερό Λείψανο θα επισκεφτεί το νοσοκομείου του Αγίου Σάββα είναι γιατί η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικά και λοιμώδη νοσήματα και αυτό είναι μία συμβολική έξοδος. Μία συμβολική έξοδος που δείχνει ότι η Εκκλησία και οι Άγιοί μας, κυκλώνουν με την αγάπη τους καταρχήν τους γιατρούς μας και το νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζονται καθημερινά να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να θεραπεύσουν τον άνθρωπο που πάσχει. Είναι μια αγκαλιά αγάπης, ένας λόγος Προσευχής στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, στους οικείους τους. Είναι μια συμβολική έξοδος για να κρατήσουμε στην ελπίδα και την καρδιά του ανθρώπου την προσδοκία του θαύματος». 

«Δεν πηγαίνουμε για να υποκαταστήσουμε, ούτε να αμφισβητήσουμε, ούτε να αναιρέσουμε την ιατρική επιστήμη» υπογράμμισε με έμφαση ενημερώνοντάς μας παράλληλα για την συγκέντρωση φαρμάκων τα οποία παρέδωσε η Εκκλησία στον Ιατρικό Σύλλογο για τα κοινωνικά ιατρεία. «Η Εκκλησία ξέρει να ισοσταθμεί. Ξέρει που είναι το ένα και που αρχίζει το άλλο. Αλλά αυτό δεν το λένε γιατί η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το καθολικό ψεύδος», είπε χαρακτηριστικά. 

«Μα τέλος πάντων τι θέλουν;» διερωτήθηκε με συγκίνηση ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος. «Θέλουν ένα λαό γονατισμένο, ένα λαό απαίδευτο, ένα λαό αναξιοπρεπή, ένα λαό πεινασμένο, ένα λαό χωρίς αντιστάσεις πνευματικές; Αν αντέξαμε όλα αυτά τα χρόνια στο διάβα των αιώνων μέσα από τις δύσκολες ιστορικές περιπέτειες και συνθήκες, είναι γιατί ακριβώς το γένος των Ελλήνων συμπορεύθηκε μαζί με την Εκκλησία και η Εκκλησία στάθηκε πάντοτε κοντά στο λαό». 

Σημείωσε ότι το Ιερό Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας θα τεθεί προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό που βρίσκεται εντός του Νοσοκομείου και εκεί θα τελεστεί Δέηση υπέρ υγείας «και όλοι μαζί θα πούμε έναν λόγο Προσευχής για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν και υποφέρουν. Είναι συμβολική κίνηση».

«Αυτή είναι η λογική του παραλόγου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Θεοφιλέστατος αναφέροντας πως «κάνουμε εκδηλώσεις για να νομιμοποιήσουμε την κάναβη και λέμε σε αυτή τη χώρα ότι από την πώληση της κανάβεως θα αυξηθούν τα έσοδα και θα ανορθωθεί η οικονομία της χώρας. Δεν διαμαρτύρονται για αυτό και διαμαρτύρονται γιατί μετά από χίλια και πλέον χρόνια έρχεται το Ιερό Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας; Σε ποιο κόσμο ζούμε;» 

Ερωτώμενος για τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από θεσμικά και μη πρόσωπα ο κ.Αγαθάγγελος σημείωσε πως «αυτά πάντοτε υπήρχαν, πάντοτε υπάρχουν και πάντοτε θα υπάρχουν. Να λέμε Δόξα το Θεό γιατί ο άνθρωπος χωρίς το Θεό δεν μπορεί να ζήσει», θέτοντας παράλληλα και το ερώτημα «εάν ο άνθρωπος που δεν μπορεί να δει την αλήθεια είναι εχθρός ή ασθενής;»

Υπογράμμισε πως η Εκκλησία δεν απορρίπτει κανέναν άνθρωπο που διαφωνεί. «Απορρίπτουμε την άποψή του» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο Χριστός είναι εκεί και περιμένει και δεν υποκύπτει σε κανέναν ανθρώπινο πειρασμό που του λέει να δείξει τη δύναμή του. Και εμεί πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις δυσκολίες. Με τη σιωπή μας και την Προσευχή μας».

Τέλος αναφέρθηκε και στην «συμβολική» όπως τη χαρακτήρισε επίσκεψη του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στον Πειραιά την Κυριακή 24 Μαΐου. Η Υποδοχή του Τιμίου Θησαυρίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Γ.Λαμπράκη και Β.Γεωργίου. Από εκεί εν πομπή θα κατευθυνθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, όπου θα τεθεί σε προσκύνηση και θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.