Με την ιδιαίτερη λαμπρότητα που αρμόζει στην εορτή τιμήθηκε και φέτος ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

Χθες Παρασκευή 24 Μαρτίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ καθώς και η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του θυμίζοντας την σωματική παρουσία της Παναγίας στον Ναό των Βλαχερνών «που επισυνέβη κατά τα χρόνια εκείνα της Βυζαντινής δόξας», όπως χαρακτηριστικά είπε, θύμισε πως 93 χρόνια πριν συνέβη το ίδιο στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς, γεγονός το οποίο καταγράφηκε στα μέσα της εποχής. «Αυτό το θαύμα και αυτή τη Θεία όραση του Οσίου και Θεοφόρου Ανδρέου του δια Χριστόν σαλού στον Ναό των Βλαχερνών, είχε την ιδιαιτάτη τιμή και Ευλογία η πόλη του Πειραιά να απολαύσει κατά την ώρα της ιεράς αγρυπνίας της 24ης προς 25η Μαρτίου του 1929», επεσήμανε. «Σε αυτόν το Ναό έγινε το θαύμα των Βλαχερνών», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως ζούμε και πάλι την έκχυση των Θείων Δωρεών.

Σημειώνοντας πως καθώς ατενίζουμε το ιερό πρόσωπο της Παναγίας, αναδεύει στην καρδιά μας η γλυκύτητα του προσώπου της, υπογράμμισε το γεγονός πως ο Κύριος επέλεξε να έρθει στη γη μέσω της μητρότητας. «Αυτόν τον απλό τρόπο της στοργής και της αγάπης επέλεξε να εισέλθει στην κοινωνία του κόσμου μας», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως εάν θέλουμε να είμαστε γνήσια τέκνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καλούμαστε να πολεμήσουμε τα πάθη, τις αδυναμίες και τις αστοχίες μας, επισημαίνοντας με έμφαση πως «η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο μας είναι ο Κύριος», ο οποίος χώρεσε στην μήτρα μιας γυναίκας και βγήκε στον κόσμο ως βρέφος και έζησε φτωχός και απέριττος και σταυρώθηκε και τάφηκε σε ξένο τάφο «ο αιώνιος φτωχός» και Ανέστη εκ των νεκρών.

Τονίζοντας πως όλα αυτά είναι για εμάς τα δώρα της Παναγίας και πως καλούμαστε σήμερα που γιορτάζουμε την Παναγιοφάνεια και την Εθνική μας παλιγγενεσία να σταθούμε αντάξιοι αυτών των δωρεών, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στα τέσσερα μαύρα και σκληρά εκατόχρονα της σκλαβιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Νεομάρτυρες στους οποίους, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οφείλουμε πολλά», γιατί «έμειναν αγέρωχοι μπροστά στους κατακτητές και δεν υπέκυπταν στα δελεάσματα για  πλούσια ζωή και ηδονές του βίου».

Τέλος, υπογραμμίζοντας πως «η Εκκλησία συντήρησε την πίστη και πύργωσε τον καημό και τον πόθο της λευτεριάς», ευχήθηκε η Παναγία «να χαρίζει στο Γένος μας Ευλογίες, να ενδυναμώνει το Εθνικό μας φρόνιμα και να χαρίζει στην διάδοχη γενιά τα ζώπυρα της πίστεως». «Αγωνιστείτε για όλα αυτά», κατέληξε.

Ακολούθησε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας.

Σήμερα Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Μετά το κοινωνικό ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης, ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τηνΑκολουθία του Εσπερινού ΕΔΩ   και από την Θεία Λειτουργία ΕΔΩ.