Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, ημέρα κατά την οποία τιμάται στον Μητροπολιτικό μας Ναό η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της επικεκλημένης ‘’Τριχερούσης’’.

«Μία μεγάλη ημέρα εορτάζουμε σήμερα στον Μητροπολιτικό μας Ναό», είπε κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας για την Ιερά Εικόνα της Παναγίας, αντίγραφο της οποίας είναι ενθρονισμένο στον Ναό.

Αναφέροντας τα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με την Εικόνα, σημείωσε ότι «η εικόνα αυτή ήταν η εικόνα την οποία, προσωπικά, από ευγνωμοσύνη άπειρη κατασκεύασε ο Όσιος και Θεοφόρος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, τον 8ο αιώνα, για να εκδηλώνει, εις το διηνεκές, την ευγνωμοσύνη του στην Παναγία μας για το μεγάλο θαύμα που του επετέλεσε».

Μιλώντας για την περίοδο της εικονομαχίας, «την σκληρή εποχή εκατό χρόνων πολέμου κατά των Ιερών Εικόνων οι οποίες πιστοποιούν ότι ο Χριστός έγινε τέλειος άνθρωπος», όπως χαρακτηριστικά είπε, επεσήμανε πως αυτό το θαύμα απεικόνισε με την εικόνα που έφτιαξε ο ίδιος και η οποία εξαγγέλλει «το μέγεθος της παρεμβάσεως και της Χάριτος της Υπεραγίας Θεοτόκου». Η ιερά εικόνα «έχει και ένα τρίτο χέρι το οποίο απεικονίζει και υπενθυμίζει το μεγάλο θαύμα στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό», πρόσθεσε.

Αυτό το γεγονός ενθυμούμαστε σήμερα «για να πάρουμε και εμείς δύναμη, γιατί πραγματικά μία δαιμονική κατάσταση έχει αποκόψει, όχι το σωματικό μας χέρι, αλλά την πνευματική μας ενάργεια, την ψυχή μας» «από το γεγονός της πανδημίας, από τις τόσες πολυποίκιλες ταραχές και δυσκολίες του ανθρωπίνου βίου», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «έχουμε ανάγκη να προστρέξουμε στην μητρική σκέπη και αγάπη της Κυρίας Θεοτόκου για να χαρίσει εκείνη τη δύναμη, τη χάρη, την ευεργεσία, τον αγιασμό, το θαύμα».

Επισημαίνοντας πως «το θαύμα είναι η παρέμβαση του Θεού μέσα στην ιστορία του χώρου και του χρόνου, η φιλανθρωπία, η έκχυση των Ακτίστων Θείων ενεργειών σε κάθε άνθρωπο που το θέλει, το επιδιώκει το επιζητεί, που εμπιστεύεται το Θεό και την αγάπη Του», αναφέρθηκε στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα και στο θαύμα που προκάλεσε η πίστη του Εκατοντάρχου, ο οποίος ζήτησε τη θεραπεία του παιδιού του. «Αυτή η πίστη είναι που ενώνει τον άνθρωπο με τον ουρανό», υπογράμμισε, τονίζοντας πως «ποτέ ο Θεός δεν κωφεύει στην εκζήτηση του απείρου ελέους Του».

«Σε αυτή τη σκληρή εποχή ας εκζητήσουμε το θαύμα από τον Κύριο», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας: «Η ιατρική επιστήμη έχει προοδεύσει και αυτό είναι από το Θεό». «Εκείνος εμπνέει τη σοφία, τη γνώση, την επιστημοσύνη». «Ας ικετεύσουμε τον Θεό όλοι να καταπέμπει ο Κύριος το θαύμα, τη θεραπεία, την ίαση, την υγεία ψυχής και σώματος», κατέληξε.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.