Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τελέστηκε χθες Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 η Ακολουθία του Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πειραιώς.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος αρχικά στον 4ο αιώνα ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο αιών των Πατέρων, ο αιών των δύο πρώτων Οικουμενικών Συνόδων», σημείωσε πως ο αιώνας αυτός «χαριτώθηκε από το Θεό με τους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι είναι διάδοχοι των Αποστόλων» ένας εκ των οποίων είναι και ο εορταζόμενος Μέγας Βασίλειος, «αυτό το υπέρτατο άνθος και άστρο της Καππαδοκίας».

Τονίζοντας πως «ο χρόνος είναι ένα συμβατικό ανθρώπινο μέγεθος, διότι ο χρόνος κατ’ ουσίαν είναι αδιάστατος και είναι αιώνιος επειδή αιώνιος είναι ο Δημιουργός του χρόνου, ο Πανάγιος Θεός» επεσήμανε:  «Νοηματοδοτούμε το νέο χρόνο με ευχές, με προσδοκίες, με χρυσές ελπίδες. Όλα αυτά είναι ανθρώπινα αλλά δεν αποτελούν την ουσία των πραγμάτων, την ουσία και την πραγματικότητα της ζωής μας την οποία μας εξαγγέλλει ο Μέγας Βασίλειος».

Αναφέροντας επιγραμματικά βιογραφικά στοιχεία του Αγίου, υπογράμμισε πως ο Μέγας Βασίλειος «αποδεικνύει διαχρονικά ότι δεν υπάρχει διάσταση πίστεως και επιστήμης» και πως ο Άγιος «απέδειξε ότι η πίστη δεν είναι σε εναντίωση με την επιστήμη». «Ονομάστηκε ‘’Μέγας’’ γιατί επέτυχε των επαγγελιών της διαθήκης» είπε ο Σεβασμιώτατος και επισημαίνοντας ότι «στο πρόσωπό του συνδυάστηκαν αρμονικότατα η πίστη… με την αληθινή επιστήμη», τόνισε ότι «η πραγματική επιστήμη είναι θεραπαινίς της πίστεως».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε όλα τα πεδία προσφοράς του Μεγάλου Βασιλείου όπως το συγγραφικό, το ποιητικό, το επιστημονικό, το ασκητικό, το δογματικό, το αντιαιρετικό, το ερμηνευτικό. «Διαβάζοντας κανείς τις ομιλίες του στην εξαήμερο… εκπλήσσεται από την σοφία του ανδρός. Αυτά τα κείμενα στην εξαήμερο παρότι βρισκόμαστε στο 2021 δεν έχουν ανατραπεί. Παραμένουν αιώνια και δυναμικά επίκαιρα» είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας παράλληλα το ηρωικό και αγωνιστικό πνεύμα που επέδειξε απέναντι στον αιρετικό αυτοκράτορα Ουάλη τον αρειανόφιλο, τον έπαρχο Μόδεστο, αλλά και τον ειδωλομανή αποστάτη και παραβάτη Ιουλιανό.

«Ο ιερός Βασίλειος είναι πραγματικός ήρωας. Είναι πρόσωπο που εμπνέει και οδηγεί. Σήμερα, σε αυτή την αποκαραδοκία της ζωής μας καλούμαστε να εμπνευστούμε από το μέγεθος της πίστεώς του, από το βίωμα της ζωής του, από το υπεροχικό του φρόνημα», ανέφερε.

«Σε μία εποχή σκληρή και βάναυση που έχει ταπεινωθεί όλη η γη, όλη η υφήλιος από έναν αδιόρατο, άλογο μικροοργανισμό, που έχει καταρρεύσει η ψυχραιμία και η αισιοδοξία μας», «ο Μέγας Βασίλειος μας χαρίζει αυτό το βίωμα που εκβάλει στην όντως Ζωή». «Μας καλεί να ζήσουμε εν Χριστώ. Να εμπιστευτούμε τον Κύριο» είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος σε όλους «αυτή η καινούργια χρονιά να ευλογηθεί από το Θεό».

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστη τον Βασίλειο Παυλάκη, ο οποίος φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και τώρα είναι φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως σήμερα ένας νέος βλαστός της ενορίας του Αγίου Βασιλείου, προσέρχεται στην Εκκλησία για να δηλώσει την αγάπη του και την πίστη του στον Χριστό.

Εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή η πίστη και η αγάπη θα τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή, αναφέρθηκε αφενός στην οικογένειά του η οποία του ενέπνευσε αυτή την αγάπη, αφετέρου στην κοινότητα των εκπαιδευτηρίων της τοπικής μας Εκκλησίας. Σήμερα ο εκλεκτός αυτός νέος «εισφέρει τον εαυτό του ενώπιον του Κυρίου και λαμβάνει το βαθμό του αναγνώστη», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δικαίωσε τον αγώνα των γονέων του αλλά και τον αγώνα των εκπαιδευτηρίων της Μητροπόλεως μας.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.