Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε στην τοπική μας Εκκλησία σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς το πρωί εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου και στην συνέχεια τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ.Αλεξίου και συνιερουργούντων  των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ.Διονυσίου, Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Γαβριήλ, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Χριστιανουπόλεως κ.Προκοπίου, Ευρίπου κ.Χρυσοστόμου και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Παρέστει συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος κ.Εμμανουήλ.

Προ της Απολύσεως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους μακαριστούς Πρωθιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπους Δαμασκηνό, Σεραφείμ και Χριστόδουλο.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους “για την προσευχητική διακονεία και συνέργεια” στον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Σεραφείμ, καθώς και τους παρισταμένους, τον κλήρο και το λαό ευχόμενος σε όλους υγεία και προκοπή.

Παρέστησαν: η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Βουλευτής κ.Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης, ο Α΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος  Αντιναύαρχος Νικόλαος Ισάκογλου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Σκανδάλης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Alter Ego Media (Mega, «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΤΑ ΝΕΑ», One Channel, In.gr) κα Φωτεινή Υψηλάντη, ο Αντιδήμαρχος προσόδων και εμπορίου κ.Γρηγόρης Καψοκόλης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Καταναλωτών Ελλάδος κ.Μιχάλης Τσιφάκης, η Διευθύντρια του Γηροκομείου Πειραιώς κα Ευαγγελία Κονταξή, η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κα Ιωάννα Κονίδη και οι Διευθυντές  κα Κέλλυ Κούβαρη Γενική Διευθύντρια και Γυμνασιάρχης, κα Μαρία Τυράσκη Διευθύντρια Βρεφονηπιακού Σταθμού, Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου, κ.Γιάννης Γρηγοράκης Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου, κα Μυρσίνη  Σφαιρίδου Διευθύντρια Λυκείου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς κ.Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Διευθυντής του περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία» πρωτοπρεσβύτερος π.Μιλτιάδης Ζέρβας, ο οποίος, αναφέροντας πως η γιορτή είναι «μεγάλο δώρο του Θεού στους ανθρώπους», υπογράμμισε ότι «σήμερα που δοκιμαζόμαστε, σήμερα που αγωνιούμε, σήμερα που ασθενούμε, καλούμαστε να γιορτάσουμε. Καλούμαστε να γεμίσουμε τη ζωή μας με νόημα και σημασία, με ευφροσύνη και χαρά».

«Αφορμή μας δίδει ένα πρόσωπο, ένας Άγιος της Εκκλησίας, ένας Ιεράρχης, ένας Ιερομάρτυρας», συμπλήρωσε ο π.Μιλτιάδης και μιλώντας για τον βίο του Αγίου Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου επεσήμανε πως «έζησε σε μία εποχή δύσκολη και ζοφερή» όπου «απώτερος σκοπός του κατακτητή ήταν να αφομοιώσει σταδιακά του Ρωμιούς».

«Μονάχα ένας τρόπος υπήρχε: να αρνηθεί την πίστη του, να αρνηθεί το πρόσωπο του Ιησού Χριστού», σημείωσε περιγράφοντας τις μεθόδους των Τούρκων προς αυτή την κατεύθυνση. «Μα ο Θεός δεν εγκατέλειψε το λαό του. Δεν επέτρεψε τον αφανισμό. Έστειλε τους δικούς του ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στο δοκιμαζόμενο Γένος ως Άγγελοι και προφήτες, ως διδάσκαλοι και θεραπευτές, ως μάρτυρες και ομολογητές. Έστειλε ο Θεός στην Εκκλησία Του τους Νεομάρτυρες», τόνισε μιλώντας για ανθρώπους καθημερινούς που «σε κάποια δύσκολη περίσταση τους ζητήθηκε από τους Τούρκους να αρνηθούν το Χριστό για να σώσουν τη ζωή τους».

Κάνοντας λόγο για «τα φρικτά μαρτύρια, τους βασανισμούς τους πόνους» και τις κακουχίες που υπέστη ο Άγιος Σεραφείμ «για το Χριστό που αγάπησε από τα βάθη της υπάρξεώς του» υπογράμμισε πως ο Θεός χάρισε στο υπόδουλο Γένος «έναν μεγάλο Άγιο, προστάτη και έφορο και συμπαραστάτη στον αγώνα να μη χάσουν τον εαυτό τους, στο αγώνα να μην απωλέσουν την Ελληνική τους ταυτότητα, στον αγώνα για την ελευθερία ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει».

Φτάνοντας στο σήμερα και την συγκυρία των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής επαναστάσεως ανέφερε πως «ο κίνδυνος της αφομοίωσής μας παραμένει υπαρκτός». «Σταδιακά λησμονούμε το ποιοι είμαστε και γι’ αυτό  δε ξέρουμε που πηγαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «ως Χριστιανοί στρεφόμαστε προς το Θεό και τον παρακαλούμε… να μας δώσει και σήμερα ανθρώπους δικούς Του για να μας αφυπνίσουν, για να μας καθοδηγήσουν, για να μας ελευθερώσουν, για να μας αγιάσουν».

Τέλος απευθυνόμενος στον σημερινό εορτάζοντα πνευματικό μας πατέρα, Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ ευχήθηκε να τον αξιώνει ο Θεός να υπηρετεί την Εκκλησία «με σοφία και διάκριση, με θάρρος και σύνεση, με ευαισθησία και αγάπη». «Στο πρόσωπό σας διακρίνουμε έναν άνθρωπο του Θεού, έναν μιμητή του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ που με ταπεινό τρόπο ακολουθεί το δρόμο του δικού του μαρτυρίου, το δρόμο της θυσίας για το ποίμνιό του», κατέληξε.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.