Στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς χοροστάτησε χθες Σάββατο 6 Νοεμβρίου στον πανηγυρικό Εσπερινό και Ιερούργησε σήμερα Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, προκειμένου να αναπέμψει «μία ταπεινή Δοξολογία στο Θεό από την Εκκλησία Του», «διότι με το αίμα των παιδιών Του διακράτησε, διακρατεί και θα διακρατεί έως το τέλος της ιστορίας του κόσμου, την αποκάλυψη που ο Υιός Του δώρισε στην οικουμένη», όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στο θαύμα που επιτέλεσε ο Άγιος Σπυρίδων το βράδυ της 12ης  Νοεμβρίου 1716 στην Κέρκυρα, ένα θαύμα «διασφαλίσεως και διακρατήσεως, σε σκληρές συνθήκες δουλείας, της αμωμήτου πίστεως».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως δεν πανηγυρίζουμε μια εορτή μίσους, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε το Θεό γιατί δεν έπαψε να διασφαλίζει την ακεραιότητα της πίστεως και να μας χαρίζει την «αληθινή πίστη η οποία είναι το όχημα, ο δρόμος, για να φτάσουμε επιτέλους στη Βασιλεία του Θεού, για να γίνει η ζωή μας παράδεισος», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Αναφερόμενος στο μέγιστο αυτό θαύμα που πανηγυρίζουμε, επεσήμανε ότι ο Θεός δια της παρουσίας του Αγίου Σπυρίδωνος διέσωσε την Ορθοδοξία των Επτανήσων και της Ελλάδος «από την συγκριτιστική λαίλαπα την οποία ήθελε να επιβάλει ο Ενετός ηγεμόνας της Κερκύρας Ανδρέας Πιζάνης, δήθεν ευχαριστώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα για το μεγάλο θαύμα που επετέλεσε την 1η Αυγούστου 1716, να αποσκορακίσει, να καταπνίξει τον τουρκικό στόλο που επρόκειτο να καταλάβει την Κέρκυρα».

«Βρήκε την εύκολη οδό να πήξει αλτάριο, δηλαδή θυσιαστήριο της ρωμαιοκαθολικής παρασυναγωγής, του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου μας της δύσεως, της παλαιάς Ρώμης που δυστυχώς αλώθηκε από τον φραγκικό φεουδαλισμό και απέβη φωλεά αιρέσεων, μίσους, κακοδοξίας και εγκλημάτων έως σήμερα» είπε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως ο Άγιος απέτρεψε το γεγονός αυτό και εμφανίστηκε τρεις φορές (κατ’ όναρ) στον Ανδρέα Πιζάνη «αλλά εκείνος έμεινε, όπως και οι σημερινοί ρωμαιοκαθολικοί, αμετακίνητος στην κακοδοξία, την αίρεση και την εγκληματική του αντίληψη» και γι αυτό ο Άγιος Σπυρίδων «εκτελώντας εντολή του Παναγίου Θεού μας», απέτρεψε τα σχέδιά του.

«Απευθύνουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Άγιο διότι διέσωσε την Ορθοδοξία από τον συγκρητισμό και μας παρέδωσε, όπως τότε το 325 στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, αδιαλώβητη την πίστη» είπε σε άλλο σημείο συμπληρώνοντας πως «όπως τότε διέσωσε την αληθή πίστη, έτσι και τώρα διεκράτησε της αμωμήτου πίστεως ο Ιερός Σπυρίδων».

«Ο Άγιος Σπυρίδων δεν δέχθηκε την δωρεά του Ενετού ρωμαιοκαθολικού ηγεμόνα Ανδρέα Πιζάνη να πήξει θυσιαστήριο, αγία τράπεζα δηλαδή, της θρησκείας του μέσα στον Ναό του» είπε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «αυτό το θαύμα γιορτάζουμε. Το διαχρονικό θαύμα της σωτηρίας της Ορθοδοξίας, γιατί η πίστη μας είναι αποκάλυψη του Θεού και ως το τέλος της ιστορίας ο Θεός θα παρουσιάζει Αγίους, Μάρτυρες, Ομολογητές». Το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι αλήθεια αποκεκαλυμμένη την οποία ο Θεός επιβεβαίωσε με το αίμα Του, προσφέροντας τη ζωή Του για εμάς. «Έτσι αυτή η πίστη είναι βεβαία πλέον, διότι υπογράφεται επάνω στον Σταυρό ως καινή διαθήκη με το αίμα του Ασπίλου Αμνού του Θεού» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «ο Ιερός Σπυρίδων… ήρθε να σώσει την Ορθοδοξία από την πλάνη, την αίρεση, την κακοδοξία, τη στρέβλωση, τον ανθρώπινο λόγο που επέβαλε η φραγκοκρατία, η αρπαγή του Πατριαρχείου της δύσεως», επισημαίνοντας παράλληλα πως μπορεί εκείνοι να αριθμούν σήμερα περίπου ένα δισεκατομμύριο, όμως «εμείς οι λίγοι είμαστε η πλειοψηφία γιατί είμαστε με τον Έναν, με τον Χριστό που είναι η αλήθεια και στην πίστη ο ενυπόστατος Χριστός και ένας πιστός είναι η πλειοψηφία. Έστω και ένας πραγματώνει στον σκοπό του Θεού και Αγιάζει την οικουμένη».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον Άγιο Ιερομάρτυρα Κοσμά, Πρώτο του Αγίου Όρους που τιμούμε και πανηγυρίζουμε και Ιερό Λείψανο του οποίου βρίσκεται στον Ναό, τον οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε «δολοφόνησαν δυστυχώς, όχι οι παπιστές Λατίνοι, αλλά οι λατινόφρονες ψευδοορθόδοξοι του κακοδόξου εκπεσόντος Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωάννου Βέκκου του προδότου της πίστεως και του τότε Αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου», οι οποίοι είχαν αποδεχθεί την ένωση με τον φράγκο Πάπα και για να επιβάλουν αυτή την ένωση της ληστρικής συνόδου της Λυών δολοφονούσαν Ορθοδόξους, ανάμεσά τους και 88 αγιορείτες πατέρες «για να επιβάλλουν την ψεύτικη ένωση, όχι στην αλήθεια, αλλά στην πλάνη και το ψέμα».

«Η αλλαγή στην πίστη δεν είναι χωρίς αποτέλεσμα και συνέπειες» είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος και επισημαίνοντας πως οι Πατέρες μας διδάσκουν ότι «φαύλα δόγματα γεννούν φαύλο βίο», έφερε ως απόδειξη τα 500.000 θύματα παιδεραστίας των ψευτοκληρικών των ρωμαιοκαθολικών στη Γαλλία τα τελευταία πενήντα χρόνια. «Έγκλημα που δεν περιγράφεται», είπε με εμφανή αποτροπιασμό ο Σεβασμιώτατος και αναφερόμενος σε έναν λόγο του Πάπα που είπε για το συγκεκριμένο θέμα «η δόξα σε εσένα Κύριε και η ντροπή σε εμάς», διερωτήθηκε: «Ποια δόξα στο Θεό και η ντροπή σε εσένα; Η ντροπή πηγαίνει στο Ευαγγέλιο που δεν μπορεί να σε αλλάξει, να σε κάνει Άγιο. Τολμάς την εικόνα του Θεού, το παιδί, να το αμαυρώσεις με την χυδαιότητά σου; Ντροπή σου. Και έχεις το θράσος να μας κάνεις και τον περιηγητή της οικουμένης», είπε εκφράζοντας ταυτόχρονα και την διαμαρτυρία του για την επικείμενη «αήθη επίσκεψη», όπως χαρακτηριστικά είπε, του Πάπα «με τιμές και δόξες, ως αρχηγός κράτους, Εκκλησίας» «στην Αγία μας πατρίδα και τον μολυσμό αυτών των αιρετικών κακοδόξων, των αμετανοήτων στα ιερά μας χώματα».

«Άλλαξαν την πίστη, την στρέβλωσαν, την δολοφόνησαν και είναι αμεταμέλητοι ως και σήμερα αφού ‘’αγιοποίησαν’’ τον καταδικασθέντα από Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου τον δολοφόνο 880.000 Ορθοδόξων Σέρβων, Καρδινάλιο του Ζάγκρεμπ της Κροατίας Αλουίσιο Στέπινατς και τους δολοφόνους της Ιερής Εξετάσεως που έκαψε ζωντανούς τους 13 οσιάθλους πατέρες της Μονής Καντάρας της Κύπρου» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος επισημαίνοντας πως ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε ευθύνη στον Κύριο να διακρατήσουμε έως τέλος την πίστη μας. «Μην φοβηθείτε τι θα πουν. Ας πουν ό,τι θέλουν. Τι θα πει ο Θεός, να ενδιαφέρεστε για τον καθένα μας», υπογράμμισε.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Τιμούμε σήμερα τον Κύριό μας, Τον ευχαριστούμε διότι μας διακράτησε την πίστη την Ορθόδοξη, την οποία και εμείς πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και δοξάζουμε το Θεό για τους Αγίους και τους Μάρτυρές του που μας διέσωσαν αυτή την αλήθεια της πίστεως και μας οδηγούν στο μοναδικό λιμάνι της ζωής που είναι η αγκαλιά του Θεού».

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.