Με με την δέουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα και τάξη τελέστηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 ο Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Σεραφείμ Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στον πανηγυρικό εσπερινό προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ενώ παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Ηλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Διαυλείας κ. Αλέξιος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφερόμενος στους εορτάζοντες Αγίους, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο και τον σκοπό του Επισκόπου, οποίος, όπως είπε, πρέπει να αφυπνίζει το λαό και να τον προειδοποιεί για τους επερχόμενους κινδύνους, προκειμένου να προφυλάξει τις ψυχές του ποιμνίου του.

Τέλος, μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς, τον κλήρο και τους πολυπληθείς ευσεβείς Χριστιανούς, για την συμπροσευχή και την αδελφική εν Χριστώ αγάπη τους.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριαδος Πειραιώς. Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Γαβριήλ.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ.Αλέξιος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορωνείας κ.Παντελεήμονος, Ζιχνων και Νευροκοπίου κ.Ιεροθέου, Κορίνθου κ.Διονυσιου, Νέας Ιωνιας και Φιλαδελφείας κ.Γαβριηλ και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μοζαμβίκης κ.Χρυσοστόμου, Νεοχωρίου κ.Παυλου και Σαλωνων κ.Αντωνίου καθώς επίσης και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφειμ.

Παρώντες ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Γεώργιος Καλατζής, ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Ιωάννης Μώραλης, ο Περιφερειάρχης Πειραιά κ.Γιώργος Γαβρίλης, οι Βουλευτές Γεωργία Γεννιά, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος και Δημήτριος Βέττας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λεοντάρης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Φώσκολος, ο Διοικητής Τροχαίας Πειραιά Σπυρίδων Λάσκος, ο Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού «ALPHA 98.9» και κεντρικός σχολιαστής του δελτίου ειδήσεων της τηλεόρασης του ALPHA δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, ο Γενικός Διευθυντής του Ρ/Σ «ALPHA 98.9» και Δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλειος Κορκίδης,ο καθηγητής κ.Σοφοκλής Ξυνής, Πολιτευτές, Πρόεδροι Σωματείων, Φορέων και Συλλόγων.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Παναγιώτου.

Στο τέλος της αναιμάκτου θυσίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους μακαριστούς Πρωθιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας Σεραφείμ και Χριστόδουλο, μοίρασε αντίδωρο ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που συλλειτούργησαν μαζί του και δέχθηκε τις ευχές του πιστού Πειραϊκού κλήρου και λαού που προσήλθαν να συμπροσευχηθουν.