Με ενθουσιασμό, Εθνική υπερηφάνεια, ιδιαίτερο παλμό και ζωντάνια πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 η Εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για την διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου: του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας του 1821.

Στο αμφιθέατρο «Αθανάσιος Κανελλόπουλος» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, περισσότεροι από 450 νέοι και νέες των Ενοριών της τοπικής μας Εκκλησίας, παρουσίασαν επετειακά τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα, ενώ η Θεατρική Ομάδα της Μητροπόλεώς μας παρουσίασε τον ερχομό του Όθωνα και την 3η Σεπτεμβρίου από «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε διασκευή και σκηνοθεσία του καθηγητή Χρήστου Παναγιώτου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, κάνοντας λόγο για «πνευματική υποθερμία», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «για την πατρίδα, για την Εκκλησία μας, για τις ψυχές μας».

Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση από την Ελληνική Πολιτεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο οποίο «με την κάλυψη της δήθεν τέχνης» καταδείχθηκε η απρέπεια, η ασέβεια, «η πνευματική εκπτώχευση της σημερινής Ελληνικής Πολιτείας, η οποία χρηματοδοτεί τέτοιες απαξιώσεις των ιερών και των οσίων του Γένους μας», επεσήμανε πως «δεν είμαστε το υπόλοιπο της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, αλλά έχουμε την ιδιοπροσωπία του Γένους των Ελλήνων», παρακαλώντας παράλληλα όλους «για μια πνευματική αφύπνιση, για μια πνευματική επανάσταση απέναντι σε αυτήν την καταθλιπτική ύπνωση των συνειδήσεων».

«Η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ σκληρή, όταν σκεφτείτε ότι το Κοινοβούλιο μας πριν από λίγες μέρες νομοθέτησε ως έννομο αγαθό την παρα φύσιν ασέλγεια, την ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας, ως δήθεν έννομο δικαίωμα, ψευδόμενοι όλοι αυτοί, ότι αποτελεί ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως», σημείωσε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «αυτή την εκπτώχευση, την οποία επευλόγησε ακόμη και η ανωτάτη άρχων της πολιτείας μας, δεν μπορούμε να την αντιπαραβάλλουμε με το αίμα και τη θυσία των ηρώων και των μαρτύρων του Γένους μας».

«Η Εκκλησία και οι Πατέρες, μας θέλουν ανθρώπους ελευθέρους», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «αυτό όλο γίνεται, γιατί θέλουν οι νέοι άνθρωποι να μην έχουν πνευματική υποδομή. Να είναι εύχρηστοι σε κάθε είδους καταδολίευση, έτσι ώστε οι ισχυροί του κόσμου να επιβάλλουν τις ντιρεκτίβες θανάτου που απεργάζονται».

«Σκεφτείτε αν μπορούσαν ποτέ να πουν στους ήρωες και τους μάρτυρες, στους μάρτυρες που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της λευτεριάς μας, να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας χωρίς αντίσταση, χωρίς πίστη, χωρίς βαθιά εσωτερική ενοείδεια, χωρίς ενσυναίσθηση. Αν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επισυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως «οι Ενορίες μας και η Μητρόπολή μας και η Εκκλησία μας, το Σώμα Χριστού, αγωνίζεται ακριβώς να μεταλαμπαδεύει στους νέους ανθρώπους, στη διάδοχη γενιά τα ζώπυρα της πίστεως. Τη ρώμη, την ευπρέπεια, τη χαρά, τον αληθινό ερωτισμό που γίνεται όχημα αγάπης, θυσίας, τεκνοποιίας, οικογένειας και του μεγάλου Μυστηρίου του γάμου».

Ευχαρίστησε όλους όσοι δίνουν το δικό τους αγώνα «συμπαρατασσόμενοι με την μητέρα μας, την Αγία μας Εκκλησία», καθώς και τους συντελεστές της εκδηλώσεως για την διοργάνωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Μιχάλη Σφακιανάκη για την δωρεάν παραχώρηση του μεγάλου Αμφιθεάτρου.

Ολοκληρώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε  θερμά και όλους τους συμμετέχοντες, τους Ιερείς Νεότητος, τους υπευθύνους των Κατηχητικών μας Σχολείων, των Νεανικών Συντροφιών και των νεανικών δραστηριοτήτων καθώς και τα παιδιά μας για την προετοιμασία και την παρουσία τους.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τη Χάρη του Παναγίου Θεού και «να αυξηθεί η αντίστασίς μας απέναντι στα σκοτεινά δρώμενα του κόσμου της φθοράς. Απέναντι στα δημιουργικά περιπαίγματα που επιβουλεύονται την πνευματική μας ανεξαρτησία και τη δυνατότητά μας να μιμηθούμε και εμείς τους Μάρτυρες και τους Αγίους της πίστεως και του Γένους μας».

Την ευθύνη διοργάνωσης της όλης Εκδηλώσεως είχε το Γραφείο Νεότητος της τοπικής μας Εκκλησίας και ειδικότερα ο διευθυντής του, Αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η Γραμματέας Νεότητος κα Ασπασία Αθανασάκη και ο Διευθυντής Εκδηλώσεων Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Παναγιώτου.

Ακολουθούν video από τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ και από την Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.