Στην πρόσκληση των μαθητών του Χριστού, αλλά και στην αποδοχή της προσκλήσεως της Κυρίας Θεοτόκου προκειμένου «να γίνει το όχημα δια του οποίου θα έρθει ο Θεός στην ιστορία» αναφέρθηκε σήμερα Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος Ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

«Να πως ξεκίνησε το Ευαγγέλιο. Να πως ξεκινάει πάντοτε το μεγάλο αυτό έργο της σωτηρίας του κόσμου. Να πως ο άνθρωπος λαμβάνει την κλήση (με ‘’η’’), την πρόσκληση από τον Πανάγιο Θεό. Γι’ αυτό και όλα είναι τόσο απλά, τόσο εύκολα, τόσο γεμάτα από την Ευλογία και την Χάρη, είπε ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην πρόσκληση των μαθητών του Κυρίου από τον ίδιο το Χριστό, συμπληρώνοντας όμως παράλληλα πως «αυτή  η κλήση, η πρόσκληση απαιτεί να υπάρχει και μία άλλη κλίση (με ‘’ι’’) σε μας. Να είμαστε δηλαδή αγαθή γη, καλοσυνάτη, που θα δεχτεί την πρόσκληση».

Κάνοντας λόγο για την ανταπόκριση των μαθητών στο κάλεσμα του Κυρίου σημείωσε πως έπρεπε «να ακολουθήσουν ένα οδοιπόρο πτωχό, που δεν έχει ‘’πού την κεφαλήν κλίναι’’, που είναι αμφισβητούμενος από την ηγεμονική τάξη των Εβραίων, των Γραμματέων και των Φαρισαίων». «Οι άνθρωποι αυτοί τα άφησαν όλα εκεί. Την περιουσία τους, τον κόπο μιας ζωής, τον αγώνα τους και έγιναν οι μαθητές που τρία ολόκληρα χρόνια έζησαν την έκχυση του Ζωοδότου Κυρίου» υπογράμμισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως οι μαθητές «είδαν τα σημεία των ουρανών. Είδαν την Μεταμόρφωση, είδαν τις αναστάσεις των νεκρών, είδαν τα θαύματα: τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ψαριών,  τις θεραπείες, τους λόγους της Χάριτος, τον Σταυρό, τον Τάφο και κυρίως τον Αναστάντα. Τα είδαν όλα». «Αυτόπτες και αυτήκοη μάρτυρες» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «γι’ αυτό και η μαρτυρία τους είναι αληθινή, γι’ αυτό και το επιστέγασμα της μαρτυρίας αυτής των μαθητών του Χριστού ήταν το μαρτύριό τους. Πέθαναν για αυτή τη μαρτυρία και γι’ αυτό το λόγο ο θάνατός τους, το αίμα τους, υπέγραψε την γνησιότητα των Θείων Αποκαλύψεων που έζησαν».

«Σε όλους μας απευθύνει ο Θεός αυτή την πρόσκληση», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, υπογραμμίζοντας πως «ο κάθε άνθρωπος είναι ιερεύς του ναού του, γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι ο μοναδικός και ανεπανάληπτος ναός του Ζώντος Θεού. Ο Θεός δεν κατοικεί σε πέτρες και σε τούβλα. Ο Θεός κατοικεί στις ψυχές μας. Ναός του Θεού είναι το σώμα μας και η ψυχή μας».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην ενθρόνιση, προ λίγων ετών, αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Τριχερούσης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, επεσήμανε πως «η Παναγιά δέχτηκε και εκείνη πρόσκληση πολύ πιο μεγαλειοδεστέρα από τη δική μας.  Να γίνει το όχημα δια του οποίου θα έρθει ο Θεός στην ιστορία».

«Η πρόσκληση του Θεού βρήκε το έδαφος της κλίσεως της Θεοτόκου» είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, καλώντας παράλληλα όλους μας «να την μιμηθούμε. Να γίνουμε κι εμείς ‘’Θεοτόκοι’’. Να γεννιέται μέσα μας ο Χριστός για να σώζεται ο κόσμος».

«Καλούμεθα», είπε τέλος ο Σεβασμιώτατος «να προσλάβουμε τον τρόπο της ζωής της, την απάντησή της στο Θεό, το άνοιγμα της ιστορίας δια των χειρών της στην έλευση του Κυρίου της Δόξης, ευχόμενος «σε αυτή την σκληρή εποχή των πολλών δοκιμασιών – για τις αμαρτίες μας και την αποστασία μας – ο τρόπος υπάρξεως αλλά και απαντήσεως στην πρόσκληση του Θεού της Υπεραγίας  Θεοτόκου να μας εμπνεύσει, να μας καθαρίσει το νου, να μας αγιάσει και να μας φωτίσει.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.