Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, χθες Μεγάλη Τετάρτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κατά την διάρκεια του Ιερού Μυστηρίου ενθρόνισε στο Ναό την Εικόνα της Παναγίας της επικεκλημένης «H Πάντων Χαρά».

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως ο Άκτιστος Θεός «δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού γίνεται δικός μας», «μας χαρίζει την επίγνωση της Θείας Ζωής και μας λέει ότι υπάρχει ‘’εν αγάπη’’». «Αυτή η Αγάπη δεν μπορούσε να μείνει κλεισμένη στον εαυτό της» συμπλήρωσε, «γι’ αυτό από άπειρη αγάπη θα Τον δούμε επάνω στο Σταυρό του μαρτυρίου… για να μας χαρίσει τον εαυτόν Του».

Στη συνέχεια σημείωσε πως ο Θεός επέλεξε τα στοιχεία της κτίσεως «για να γίνουν αγωγοί των Θείων Ακτίστων Ενεργειών», «στοιχεία που Εκείνος δώρισε, αλλά απαιτούν και την ανθρώπινη συνέργεια», αφού «συνεργαζόμενοι μαζί Του, γινόμαστε συναίτιοι αυτού του γεγονότος της σωτηρίας μας».

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου τόνισε πως το λάδι με την συνεργασία του Δημιουργού Θεού και του ανθρώπου που αποδέχεται την δωρεά και την επαναπροσφέρει σε Εκείνον, «γίνεται αγωγός Θείας Χάριτος, ευεργεσιών και θεραπειών».  «Τίποτα δεν είναι δικό μας. Τα πάντα είναι δώρα», πρόσθεσε.

Τέλος, επισημαίνοντας πως στη ζωή μας χρειάζεται η συνταύτιση των λόγων με τα έργα μας, υπογράμμισε πως «καλούμαστε να ζήσουμε και πάλι το Πάσχα, το πέρασμα, τη  διάβαση από την καθημερινότητα της φθοράς και του θανάτου, στη ζωή και το φως, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν γίνουμε συσταυρούμενοι με τον Κύριο, εάν δεν συμβαδίσουμε μαζί Του στο δρόμο της θυσίας και προσφοράς».

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους «η Χάρις του Θεού να χαρίζει την δύναμη και την Ευλογία της παρουσίας Του στις καρδιές, τις ψυχές και τα σώματα», ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα και την μεγάλη του χαρά γιατί ολοκληρώθηκε μία Ευλογία και «έχουμε εν μέσω ημών Ενθρονισμένη πλέον μία Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου», «μία ζωντανή παρουσία της μητρικής της σκέπης και ευλογίας» όπως χαρακτηριστικά είπε, την εικόνα της Παναγίας της επικεκλημένης «Η Πάντων Χαρά», η οποία ιστορήθηκε στο Ιερό Κελλί του Αγίου Νικολάου Αγίου Όρους και θα πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

«Η Παναγία είναι η των πάντων χαρά. Και των ανθρώπων και των Αγγέλων και όλων των υπάρξεων», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας τη συγκίνησή του γιατί η Ιερά αυτή Εικόνα «ανακαλεί στη μνήμη μας αυτό το αίσθημα της χαράς που πρέπει να έχουμε ως πιστοί και που είναι το μοναδικό σύνθημα του Αναστάντος Χριστού: ‘’Χαίρετε… και πάλιν ερώ Χαίρετε’’».

«Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι γιατί νικήθηκε επιτέλους ο θάνατος, ο έσχατος εχθρός μας και πορευόμεθα δια του θανάτου στη ζωή, δια της Αναστάσεως στην λύτρωση και σωτηρία», είπε καταλήγοντας.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.