Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιώς Ιερούργησε σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στον Ευαγγελικό λόγο «μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καί ταπεινός τῇ καρδίᾳ, καί εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν», επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Πράος και ταπεινός. Ποιος; Αυτός που είναι η πηγή όλης της ζωής. Αυτός που είναι το  Α και το Ω , ο πρώτος, ο έσχατος, η Αρχή και το τέλος της ιστορίας. Αυτός που είναι πέρα και έξω από την κτιστότητα. Αυτός  που είναι ο εμπνευστής αλλά και αυτουργός όλου του θαύματος που λέγεται δημιουργία, που λέγεται σύμπαν».

«Μέχρι το τέλος και το έσχατο όριο της θυσίας αγάπησε ο Θεός τον κόσμο. Γι’ αυτό και έρχεται προς εμάς για να μας καταστήσει όπως ο εαυτός Του είναι: πράος και ταπεινός τη καρδία. Κι έτσι να βρούμε ανάπαυση στη ζωή μας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «αυτή είναι η αληθινή ανθρώπινη φύση. Όχι αυτή η ψεύτικη, η κατασκευασμένη. Όχι αυτή η αλητήρια φύσις που βλέπουμε να περνάει στις τηλεοράσεις, στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». «Πήραμε την αγαθή φύση που ο Θεός μας χαρίζει ‘’άμα τη γεννήσει μας’’ και τη μεταβάλαμε σε σαπρότητα, σε χώμα, σε λάσπη και πολλές φορές την υψώνουμε σαν είδωλο».

Αναφερόμενος στον σημερινό Όσιο ασκητή που προβάλει η Εκκλησία μας, σημείωσε ότι πρόκειται για «έναν άνθρωπο ο οποίος έζησε την ειρήνη της καρδίας, έζησε τα χαρίσματα του Πνεύματος, έγινε άνθρωπος ειρηνοφόρος, πνευματέμφορος, χαριτωμένος, έφτασε το Πνεύμα το Άγιον μέχρι το μεδούλι αυτού του ανθρώπου. Γι’ αυτό το σώμα του ανέβλυσε μύρο. Γιατί ενοικεί σε αυτό το Πνεύμα το Άγιον».

«Είναι αληθινός άνθρωπος ο Όσιος Νείλος και γι’ αυτό σήμερα έρχεται εδώ, τέσσερις αιώνες περίπου μετά την κοίμησή του να μας πει αυτό το μάθημα: ‘’Ακούστε τον Χριστό’’ μας λέγει ‘’είναι πράος και ταπεινός τη καρδία κι εσείς γίνετε πράοι και ταπεινοί’’, είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος συμπληρώνοντας παράλληλα πως «ο άνθρωπος είναι ένας αδύναμος οργανισμός που όμως μπορεί να γίνει τεράστιος και μέγας εάν στοιχηθεί στο σκοπό της υπάρξεως και της δημιουργίας όπως ο Άγιος Νείλος».

«Η ειρήνη της ψυχής είναι το μέγιστο, αλλά για να υπάρχει ειρήνη της ψυχής πρέπει να υπάρχει θεοπρεπής βίος» τόνισε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας: «Η πραΰτης και η ταπείνωση και η αγάπη είναι οι εικόνες του Θεού μέσα μας και γύρω μας. Ο Όσιος Νείλος το κατόρθωσε αυτό. Σε πενήντα χρόνια έκλεισε εκατομμύρια χρόνια, όλη την αιωνιότητα και έγινε ο μυροβλύτης, ο Όσιος, ο ασκητής, ο περίπαθος εραστής του Θεού. Ο Κύριος, μας καλεί σε αυτές τις έσχατες στιγμές της αφροσύνης μας, του εγωισμού μας, της φαυλότητος του βίου μας να γυρίσουμε σελίδα στη ζωή μας και να αποκτήσουμε, προσευχόμενοι βαθιά και κόπτοντες το ίδιον θέλημα και τα φρικώδη πάθη μας, πραΰτητα, ταπείνωση και αγάπη».

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.