Στην ομόφωνη εκλογή δύο νέων μελών προχώρησε χθες Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 η εφορεία του Ιδρύματος Ασύλου Πενήτων Βασιλείου Αθανασίου Πρωθιερέως – Γηροκομείο Πειραιώς, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Τα δύο νέα μέλη είναι ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ.Βασίλειος Κορκίδης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ.Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Πρόκειται για επιφανείς Πειραιώτες με πολύπλευρο κοινωνικό έργο που έχει αποτυπωθεί στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά– και όχι μόνο – και τυγχάνουν της αποδοχής του συνόλου των συμπολιτών μας. Καθένας από την πλευρά του έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις στον τομέα του.

Δραστηριοποιούνται και οι δύο για πάρα πολλά χρόνια στο πρώτο λιμάνι της χώρας και είναι γνωστοί πανελλαδικά για τις παρεμβάσεις τους στον δημόσιο διάλογο.

Ξεναγήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο και από τον Αντιδήμαρχο Πειραιώς που εκπροσωπεί τον Δήμο Πειραιά στην διοίκηση του Ιδρύματος κ.Γρηγόριο Καψοκόλη και ενημερώθηκαν για την εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου Πειραιώς.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού εξήρε το έργο τους, ευχήθηκε στα δύο νέα μέλη καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα και καλλίκαρπη διακονία.

Ο κ.Βασίλειος Κορκίδης εξελέγη παμψηφεί Αντιπρόεδρος, ενώ στον κ.Νικόλαο Πλατανησιώτη ανατέθηκε η εποπτεία των υπηρεσιών ιατρικής και κοινωνικής πρόνοιας.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

Ακολουθούν τα βιογραφικά των δύο νέων μελών.

Βιογραφικό κ.Βασίλη Κορκίδη:

Ο Βασίλης Κορκίδης γεννήθηκε στον Πειραιά.

Αποφοίτησε από την Ελληνο-γαλλική Σχολή Πειραιά “Saint Paul” και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Southampton,  όπου σπούδασε ναυπηγός με πτυχίο (BSC HONORS) στην Ναυπηγική και Διαχείριση Πλοίων. Απέκτησε Master στο Ναυτικό Δίκαιο (LLM) και το Διεθνές Εμπόριο και Μεταφορές (MSC).

Διευθύνει τις δύο οικογενειακές επιχειρήσεις με έδρα τον Πειραιά, που δραστηριοποιούνται από το 1961 στις εισαγωγές-εξαγωγές ηλεκτρολογικού υλικού και εφοδιασμού ναυτιλίας και βιομηχανίας.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής Ασφάλειας της Εργασίας, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME), μέλος του Δ.Σ. της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Είναι Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, μέλος του Δ.Σ. της EuroCommerce, μέλος στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Π.Α.Δ.Α.).

 

Βιογραφικό κ.Νικόλαου Πλατανησιώτη:

Γεννήθηκα το 1963 στον Πειραιά ,όπου και διαμένω μόνιμα. Είμαι παντρεμένος με την Αναστασία Λαμπροπούλου και έχω δύο παιδιά.

ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ

  1. Πτυχίο Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1984).
  1. Πτυχίο Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1994).
  1. Βεβαίωση Γενικής Ιατρικής σύμφωνα με το 9ΠΔ 38/2004 (2005).
  1. Τίτλος Ειδικότητας « Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Ιατρικής» (2020).

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Το 1989 διορίστηκα στο Πρώτο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης « Άγιος Παύλος», όπου και ασχολήθηκα με την Αιμοδοσία και τη Μεσογειακή Αναιμία.

Το 1991 μετατάχθηκα στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», όπου ασχολήθηκα με την ιστοσυμβατότητα και δημιούργησα το πρώτο εργαστήριο κυτταρομετρίας ροής στη Θεσσαλονίκη.

Από  το 1991 έως το 1994 ήμουν εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο σωματείο του Νοσοκομείου, καθώς και στην ΠΟΕΔΗΝ.

Το 1992 και το 1993 ήμουν ειδικός σύμβουλος στην τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στις 25/11/1994 αποσπάστηκα από το Γ.Π.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά, όπου ασχολήθηκα με ιατρικά και διοικητικά καθήκοντα.

Στις 23/12/1996 μετατάχθηκα στη Διεύθυνση Υγείας Αθηνών, όπου ασχολήθηκα με τα καθήκοντα ελεγκτή ιατρού καθώς και με διοικητικά καθήκοντα.

Το Σεπτέμβριο του 1997 μετακινήθηκα στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά, όπου τοποθετήθηκα ως αναπληρωτής Διευθυντής.

Στις 12/9/2002 κρίθηκα στο βαθμό του Διευθυντή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά.

Το 2004, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων  ήμουν Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας  της τότε Νομαρχίας Πειραιά και αποκλειστικά υπεύθυνος για την Υγειονομική ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο στην πόλη του Πειραιά και των όμορων Δήμων, όσο και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου είχαμε τη μοναδική και ειδική περίπτωση της έλευσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, τα οποία λειτούργησαν ως πλωτά ξενοδοχεία. Το έργο αυτό ήρθε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Στις 18/5/2005 εντάχθηκα στον κλάδο Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.

Από το 1998 έως το 2011 ήμουν πρόεδρος στην Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας Πειραιά.

Από το 2008 έως το 2011 ήμουν πρόεδρος στην Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας Αθηνών (Τομέας Ανατολικής Αθήνας).

Τον Ιούνιο του 2005 εκλέχθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, όπου με ομόφωνη απόφαση τοποθετήθηκα στη θέση του Ταμία.

Τον Ιούνιο του 2008 επανεκλέχθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και κατέχω τη θέση του Αντιπροέδρου.

Τον Ιούνιο του 2011 επανεκλέχθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και είμαι Πρόεδρος στην Επιτροπή Ελέγχου Ιατρείων, Πολυϊατρείων κ.λ.π.

Από το 1994 έως τις 17/5/2005, οπότε και εντάχθηκα στο Ε.Σ.Υ., άσκησα παράλληλα με την πορεία μου στο Δημόσιο, Ιδιωτική Ιατρική ως θεράπων ιατρός με τις  αντίστοιχες-κατά περίπτωση- άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου.

Από το 2011 είμαι μέλος στις Επιτροπές ελέγχου Ι.Ι.Ε.Κ. που συγκροτούνται από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Δια Βίου Μάθησης.

Από τις 10 Απριλίου του 2009 ήμουν διορισμένος ως Αντιπρόεδρος  στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» της 2ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής έως τις 16-8-2009, οπότε και έληξε η θητεία μου.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2010 προάχθηκα στον βαθμό του Διευθυντή του κλάδου  Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ. με αναδρομική ισχύ από 20/07/2008.

Από τις 03/01/2011 μετατάχθηκα στον Δήμο Πειραιά όπου και ορίστηκα υπεύθυνος του Τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, όπου η ενασχόλησή μου έχει ως αντικείμενο την κοινωνική πρόνοια τόσο στο Δήμο Πειραιά αλλά και σε όλους τους όμορους Δήμους της πρώην Νομαρχίας Πειραιά.

Από την στιγμή που ανέλαβα  υπεύθυνος του Τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά, επιτελέστηκε τεράστιο έργο και αναμόρφωση όλου του συστήματος . Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο Δήμου Πειραιά εμβολιαστικό κέντρο και διενεργήθηκαν εμβολιασμοί, τόσο στο χώρο της Υπηρεσίας , όσο και στα δημοτικά σχολεία. Από 1-1-2012 έως σήμερα διενεργήθηκαν 3500 εμβολιασμοί.
  • Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο Δήμου, οργανωμένο γραφείο για την έκδοση ατομικών βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εξυπηρετήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότεροι από 10000 πολίτες. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα ο Πειραιάς είναι ο μοναδικός Δήμος, που παρέχει αυτήν την υπηρεσία. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίστηκε κατά τα έτη 2012-2013 με απόλυτη επιτυχία.
  • Για πρώτη φορά διενεργήθηκε έλεγχος για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία του Δήμου Πειραιά και όπου χρειάστηκε, δόθηκαν οδηγίες. . Το πρόγραμμα αυτό συνεχίστηκε κατά τα έτη 2012-2013
  • Σχεδιάστηκε – συντονίστηκε και υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας  στο σχολικό πληθυσμό του Δήμου Πειραιά και του Δήμου Περάματος και περίπου 5000 μαθητές εξετάστηκαν και ενημερώθηκαν. . Το πρόγραμμα αυτό συνεχίστηκε κατά τα έτη 2012-2013 με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα επεκτάθηκε και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.
  • Τα έτη 2012 και 2013 επεκτάθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμών της Υπηρεσίας και εκτός από τη διενέργεια mantoux και bcg στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, διενεργήθηκε προληπτικός εμβολιασμός και αντιφυματικός έλεγχος στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στην εξωτερική φρουρά και στους κρατουμένους του ψυχιατρείου των φυλακών. Επίσης, διενεργήθηκαν εμβολιασμοί σε σειρά ορφανοτροφείων.

Από τις 9/11/2012 τοποθετήθηκα ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, θέση στην οποία υπηρετώ έως σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 δημιούργησα και τέθηκα επικεφαλής του συνδυασμού « Ενωτική Κίνηση Ιατρών», ο οποίος  συμμετείχε στις εκλογές της 11ης και 12ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέου, διοικητικού συμβουλίου για τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2014 εκλέχτηκα Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Τον Οκτώβριο του 2018 εκλέχτηκα εκ νέου Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Τον Οκτώβριο του 2022 εξελέγην για τρίτη, συνεχόμενη θητεία Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών ενέταξα και διεύθυνα στην Υπηρεσία τα εξής ευρωπαϊκά προγράμματα:

  • Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας (Κεντρική Δομή και Παράρτημα ΚΕΜ) Δήμου Πειραιά.
  • VAI
  • MIVA
  • Πρόσφατα εντάχθηκαν

1) «Ανάπτυξη Δικτύου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών με πολυκαναλική πρόσβαση των ωφελούμενων στον Δήμο Πειραιά»

2) «Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Διακρίσεων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενηλίκων και ειδικών ομάδων»

3) «Δράσεις Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στον Δήμο Πειραιά»

Τα τρία τελευταία χρηματοδοτούνται από την ΟΧΕ Πειραιά.