wrapper

Δελτία Τύπου

Ανοιχτό κάλεσμα ζωής - Προσευχή για το Περιβάλλον, στον Άγιο Φανούριο Δραπετσώνας.

Με πρωτοβουλία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Δραπετσώνας, αύριο Κυριακή 21 Ιουνίου 2020 στις 19:30, θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας.

 

Ένα ανοιχτό κάλεσμα ζωής και μια ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

 

Προστατεύουμε το περιβάλλον, προστατεύουμε τις ζωές όλων.  Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Διεκδικούμε όλοι τα ίδια δικαιώματα.

 

Στο τέλος, θα διανεμηθούν σε όλους τους παρευρισκομένους, μια εικόνα του Ιησού Χριστού που ευλογεί τη φύση, δοχείο με βασιλικό και νηστήσιμα κεράσματα.

 

Ακούστε και δείτε σχετικό υλικό ΕΔΩ

 

Διαβάστε περισσότερα

Άριστη έκθεση από αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Γηροκομείο Πειραιώς, πρόεδρος του οποίου είναι ο Σεβ. Μητρ. Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Γηροκομείο Πειραιώς, πρόεδρος του οποίου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες κλιμάκια από την Γενική Διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, με ταυτόχρονη  παρουσία κλιμακίου εποπτών του Ε.Δ.Υ .

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι, αφού επισκέφθηκαν όλους τους χώρους του Γηροκομείου, εξέτασαν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων  και συνομίλησαν με τους γέροντες και τις γερόντισσες του ιδρύματος, στην έκθεση αξιολόγησης οργάνωσης και λειτουργίας που αφορά στις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, αναφέρουν:

«… οι τρόφιμοι ήταν φροντισμένοι και καθαροί. Οι χώροι ήταν σε καλή κατάσταση από άποψη καθαριότητας. Η Μονάδα εξασφαλίζει υγιεινή διαμονή και ασφαλή διαβίωση στους τροφίμους. Οι συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπόμενων στο «Γηροκομείο Πειραιώς» κρίνονται εξαιρετικά καλές». «Σε όλους τους θαλάμους, τους κοινόχρηστους χώρους, καθώς επίσης και στους βοηθητικούς χώρους, επικρατούσε αυξημένη καθαριότητα και οργάνωση».

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις – προτάσεις της έκθεσης, αναφέρεται ότι «Όλα τα απαραίτητα έγγραφα που καθιστούν ασφαλή και ομαλή τη διαμονή των ωφελούμενων, υπεδείχθησαν παρουσίας της διευθύντριας της Μονάδας και η συνεργασία μαζί της καθώς και με το υπόλοιπο προσωπικό κρίνεται ως άριστη». «Οι ηλικιωμένοι, όσοι ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες, δήλωσαν πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τις συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα».

Δείτε το σχετικό υλικό ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Μπορεί ο κόσμος να σήπεται, αλλά η Εκκλησία τεχνουργεί Αγίους».

Στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς επί τη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Χοροστάτησε χθες Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως μία από τις ιδιότητες του Θεού είναι η Αγιότητα, η οποία , όπως υπογράμμισε με έμφαση, είναι και ο προορισμός του ανθρώπου.

«Η Αγία μας Εκκλησία δεν είναι μία ανθρώπινη κατασκευή. Δεν είναι μία θρησκεία όπως οι θρησκείες των ανθρώπων. Δεν είναι μία ιδεολογία ή μία φιλοσοφική ερμηνεία της ζωής και του κόσμου, αλλά είναι αποκάλυψη, είναι ζωή, είναι εμπειρία, είναι πειραματισμός προσωπικός, είναι είσοδος του Παναγία Θεού εν χώρο και χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Σημείωσε ότι το έργο της Εκκλησίας είναι «να μας μεταγγίσει, να μας μεταδώσει, να μας μεταλαμπαδεύσει τις ιδιότητες του Παναγίου Θεού, όσο βέβαια είναι δυνατόν, στο μικρό μας σαρκικό σκεύος και στην κτιστή μεν, αλλά αθάνατη ψυχή μας», συμπληρώνοντας παράλληλα πως «αυτός είναι ο σκοπός, αυτός είναι ο προορισμός, αυτή είναι η στόχευση: να πάρουμε μέσα μας τις ιδιότητες του Κυρίου και δημιουργού μας, εκούσια και με την θέλησή μας».

«Όλα αυτά δεν είναι θεωρίες, δεν είναι ιδεοληψίες, ιδεολογήματα. Δεν είναι κάποιες εξαγγελίες από ένα σπουδαστήριο, από κάποια βιβλιοθήκη, από ένα μουσείο, αλλά είναι μία πραγματικότις η οποία ζει, υπάρχει, συνεχίζεται αδιάπτωτα και χαρίζει στην Εκκλησία, στον ουρανό, στον κόσμο Αγίους. Πρόσωπα Ελεύθερα, υψιπετή, ουράνια. Πρόσωπα χαριτωμένα, ευγενή… που βλέποντάς τα δοξάζεις τον δημιουργό της ζωής», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «μπορεί ο κόσμος να σήπεται, αλλά η Εκκλησία τεχνουργεί Αγίους», όπως ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός ο οποίος «πέρασε όλα τα στάδια του πνευματικού αγώνα» και συνδύασε την επιστήμη του με την Προσευχή και την προσφορά στους συνανθρώπους του.

«Τα συγγράμματά του που αφορούν στον τομέα της χειρουργικής επιστήμης είναι και σήμερα ενεργούνται και θαυμαζόμενα» τόνισε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο Άγιος Λουκάς «έζησε όλη τη φρίκη του 20ου αιώνος, αλλά αγάπησε περιπαθώς το Θεό και έδωσε τη ζωή του και την επιστήμη του σε Εκείνον και έγινε μοναχός, Ιερέας, ποιμένας και διδάσκαλος της Εκκλησίας σε εκείνη την σκληρή και βάναυση εποχή του αθεϊσμού».

«Διωγμούς, εξορίες, ύβρης, συκοφαντίες, τραγικότητες, βασανιστήρια, όλα αυτά τα υπέμεινε δια Χριστόν και επέτυχε των επαγγελιών της διαθήκης. Και έγινε Άγιος, δηλαδή μέτοχος της Θείας ζωής. Κοινωνός των ακτίστων ενεργειών του Παναγίου Πνεύματος. Ένα πρόσωπο που κατόρθωσε αυτό που θεωρείται ακατόρθωτο, γιατί μέσα στον 20ο αιώνα, μέσα σε αυτή την σκληρή και βάναυση αθεϊστική επικράτεια, εκείνος ανέβηκε στον Ουρανό και κατέβασε στη γη τα χαρίσματα του Ουρανού και τα μοίρασε απλόχερα: θεραπείες, ευεργεσίες, αγάπη, προσφορά, όλα αυτά ήταν τα δώρα του Θεού σε εκείνον, που δεν τα κράτησε για τον εαυτό του», είπε, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «ο Άγιος Λουκάς μας δείχνει τον δρόμο».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απένειμε τον μεγαλόσταυρο «της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, του πολιούχου Αυτής Αγίου Σπυρίδωνος», την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής μας Εκκλησίας, στην κα Αντιόπη Μανιάτη, άνθρωπο των τεχνών και του πολιτισμού, δημοσιογράφο και ποιήτρια, η οποία με πολύ θυσιαστική διάθεση δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, με σκοπό την ενίσχυση του πολύπλευρου και πολυσχιδούς έργου.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκινητική η δράση του «Αγίου του λιμανιού» - Δείτε το Β΄ μέρος του οδοιπορικού με τον π. Φανούριο Κατσαρό.

Στο πρόσωπο ενός 32χρονου ιερέα που κάνει πράξη τις χριστιανικές διδαχές και των εθελοντών που έχει εμπνεύσει με τη στάση του, βρίσκουν οι άστεγοι και οι άποροι του Πειραιά τους ανθρώπους που τους στηρίζουν. Το Mega βρέθηκε στα συσσίτια του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και κατέγραψε σκηνές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς...

Στον Ιερό Ναό Αγιου Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Πειραιά, από τις 11 το πρωί οι άποροι περιμένουν το συσσίτιο.

Τα αυτοκίνητα με τα τρόφιμα και τα γλυκά, από νωρίς το πρωί, σταματούν στην πόρτα του ναού και οι προσφορές των ενοριτών για τους φτωχούς λύνουν τα χέρια των εθελοντριών που κάθε μέρα πρέπει να ετοιμάσουν το συσσίτιο.

Η διαδικασία γίνεται με την επίβλεψη πατέρα Φανούριου. Του νεαρού ιερέα ο οποίος τα τελευταία 6 χρόνια που δραστηριοποιείται στις γειτονιές του λιμανιού, έχει γίνει η πιο αγαπητή φιγούρα, καθώς όπως λένε οι ενορίτες του, σε κάθε του βήμα τηρεί πιστά όσα δίδαξε ο Χριστός.

«Όσα έχεις δώστα στους φτωχούς» 

Ο ιερέας, από πολύ νωρίς το πρωί, διασχίζει καθημερινά με τα πόδια το λιμάνι και τις γειτονιές του μέχρι να φτάσει στον ναό όπου ήδη το συσσίτιο παρασκευάζεται.

Άστεγοι, άνεργοι, οικογενειάρχες, ζουν τα τελευταία χρόνια από το φαγητό που τους προσφέρει ο Ναός.

Η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται εδώ. Πολλοί νέοι καταφτάνουν για να βοηθήσουν στη διανομή κατ οίκων, καθώς ο ιερέας έχει εντοπίσει οικογένειες που αδυνατούν να φτάσουν ως την εκκλησία.

Παράδειγμα για τους νέους 

Με μικρή διαφορά ηλικίας και με όπλο την καλοσύνη και το χιούμορ, ο πατέρας Φανούριος κατάφερε να εμπνεύσει πολλά νέα παιδιά ώστε να προσφέρουν κι εκείνα την φροντίδα τους σε όσους έχουν ανάγκη.

Με τα παιδιά της ενορίας μαζί του ο ιερέας ξεκινά, με το αυτοκίνητό του, για τη διανομή κατ οίκων.

«Βρήκαμε τον Άγιο του λιμανιού»

Τελευταία στάση, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο ανάγκη τη βοήθεια. Οι λεγόμενοι περιθωριακοί, οι άτυχοι της ζωής.

Οι φτωχοί του Πειραιά λένε ότι έχουν βρει τον δικό τους Άγιο. Τον μόλις 32 ετών ιερέα, που προσφέρει παρηγοριά, καλοσύνη, και χαμόγελο, σε ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο και από μια μερίδα φαγητό.

Δείτε το σχετικό video και ΕΔΩ.
Διαβάστε περισσότερα

Στον ιστοτόπο αυτό...

 ... μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα τύπου σχετικά με την Ποιμαντική, Ιεραποστολική, Φιλανθρωπική, Νεανική και λοιπή δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο Διευθυντής  Ιδιαιτέρου Γραφείου Σεβασμιωτάτου, Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

Δημήτριος Αλφιέρης  

Επικοινωνία

 Διεύθυνση

  • Ακτή Θεμιστοκλέους 190

  • ΤΚ 185-39

  • Πειραιάς

Τηλεφωνικό κέντρο

  • 2104514833

Email Επικοινωνίας

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.